Muut sivut

lauantai 5. maaliskuuta 2016

Koulumotivaatio nollasta sataan

Ette vielä tänään saa #kesäkuntoon2016-postausta, sitä ennen vielä yksi erikoispostaus koulunkäyntiin liittyen.
  Itse olen aina ollut melko kunnianhimoinen oppilas. Keskiarvo tänä jouluna oli 9.3, mutta kyllä nyt huomasi yläasteelle siirtyessä, että täytyy oikeasti tehdä vähän töitä koulun eteen. Ala-asteella saattoi vielä helposti saada ysin yhden illan lukemisella, ja se ysi oli ihan keskiverto numero (paitsi minulle, minulle 10- oli "ihan perus"). Mutta nyt huomaa kyllä muista, että ne jotka lukevat yhtenä iltana/eivät ollenkaan, eivät pääse kokeesta läpi.
   Nykyään minullekin se 9,5 ón jo hyvä numero, varsinkin jos keskiarvo viistää kutosta... Vaikka seiska luokka nyt ei varsinaisesti vaikuta mitenkään mihinkään, kuten myöskään kasi, haluan silti pelata varman päälle. Sitten onkin paha paikka, jos alkaa ysi luokka, alkaa lukiot yms. häämöttämään edessä ja siinä vaiheessa huomaa, että olisiko kannattanut opetella lukemaan kokeisiin aikaisemmin. Minullakin on erittäin korkeat tavoitteet, haluaisin tällähetkellä pyrkiä lukion jälkeen lääkikseen. Tämän takia haluan nyt jo itseselvyydeksi, että luen kokeisiin. Mutta nyt lopettelen höpöttelyn, ja menen itse asiaan: Miten sitten lukea kokeisiin ja saada hyviä numeroita?Aloita lukeminen aikaisin! Tuo on ehkä kaikista tärkein. Nytkin minulla on vajaan kahden viikon päästä fysiikan koe, mutta aloitin siihen lukemisen jo pari päivää sitten. Jos lukee vain koetta edeltävänä iltana ja koeaamuna, ei asiat jää mieleen. Jos taas lukee koealueen monia kertoja ajatuksella läpi, lukee vihkon, sekä tekee tehtäviä ja muistiinpanoja, kaikki asiat on mielessä hyvin koepäivänä, vielä tärkeämpää on se, että ne jäävät näin usein päähän niin että asiat muistaa kokeen jälkeenkin!

Tee muistiinpanoja, merkitse tärkeät asiat Kun jokaista kappaleesta laittaa tärkeät asiat ylös, ne on helppo lukea, jolloin tärkeimmät asiat tulee päähän

Lue vihko hyvin! Jos tunneilla on kirjoitettu vihkoon jotakin, se kannattaa lukea tosi hyvin! Yleensä vihkoon laitetaan kaikki merkittävät asiat, jolloin kokeisiin luku helpottuu suunnattomasti. Tarvitsee lukea vain yksi A5 sivu, eikä muistaa 4 aukeamaa tekstiä.

Alleviivaa, yliviivaa eri väreillä Jos kirja jää itsellesi, voit merkitä alle-tai päälleviiivaustussilla eri väreillä asioita (esim. vihreä=todella tärkeä, varmasti kokeessa, punainen=melko tärkeä, vihreä=hyvä muistaa, jne...).

Tee erilaisia runoja, loruja, lauluja Jos täytyy muistaa pitkä lista esim. maita, tai kemiallisia merkkejä, on helppoa tehdä niistä korvamato. Tee laulumpätkä, tai loru, jossa on kaikki asiat järjestyksessä. Kuullostaa tyhmältä, mutta sen kun opettelee ulkoa, niin se pompahtaa kokeessakin helposti päähän.

Tee itse omia tehtäviä, pyydä kaveria tekemään tehtäviä Kun olet käynyt läpi kaikki kirjan tehtävät, voit vaikkapa pyytää kaveriasi tekemään sinulle omia tehtäviä, samalla kun teet itse kaverillesi. Näin saatte molemmat uusia tehtäviä, ja itse saatatte muistaa asioita tehtävistä jotka teette kaverillenne.

Pyydä jotakin toista kyselemään asioita kokeesta Näin saat testattua, mitä oikesasti tiedät ja mitä täytyy vielä lukea.

Lue kaikki tekstit ajatuksella läpi! Älä vain selaa silmillä tekstiä, vaan lue koko kappale ajatuksella ja pysähdy joka kappaleen jälkeen miettimään, mitä tärkeää oli edellisessä kappaleessa.

Tee lisätehtäviä, nettitehtäviä ja kertaustehtäviä Näistä saa kerrattua asioita hyvin. 

Kuuntele musiikkia hiljaisella Jollekin tästä on häiriötä, mutta minua ainakin auttaa keskittymään se, että´ kuuntelee hiljaisella musiikkia.

No, nyt tiedetään miten on hyvä lukea. Mutta miten sitten jaksaa lukea, eikä eksy puhelimelle, tietokoneelle, tabletille, tai tv:n ääreen?


Lue mukavat vaatteet päällä hyvässä paikassa Kun lukee, on mukavampi lukea päällä rennot vaatteet ja hyvässä paikassa.

Pistä puhelin yms. pois päältä kun luet Jos ei muu auta, niin sitten näin. Eipä ainakaan voi tehdä mitään laitteilla.


 
Pistä hälytys esim. puolen tunnin päähän Lue ensin vaikkapa puolituntia, sitten voit pitää pienen tauon ja lukea taas puolituntia ja niin edelleen...

Kohota motivaatiota ruualla Hae jotain herkkua ja syö sitä samalla kun luet. Auttaa! :D

Ja viimeisenä, Ajattele jotakin syytä, miksi sinun pitäisi lukea hyvin Joku ajattelee tulevaisuutta ja muita kouluja ja työtä, joku lahjotaan jollakin. Joku saa oman hevosen, jos koulu menee hyvin, joku saa rahaa. Jotakuta kiinnostaa vain koulu, ja joku pääsee matkalle kesällä, jos todistuksen keskiarvo on yli 9. Jokatapauksessa, jokaisella pitäisi olla hyvä syy lukea, se motivoi. Itseäni motivoi hyvät arvosanat, sekä toiveet lääkiksestä, ja tulevaisuudesta. Myös eri stipendit houkuttelevat minua lukemaan.

Toivottavasti jollekin oli näistä hyötyä! Kommentoikaa, mitä tykkäsitte, miten itse luette, ja mikä teitä motivoi. Millaisia tulevaisuuden haaveita muilla on? 

1 kommentti:

  1. Itelläni kokemuksesta tiiän ettei hyvvii numeroita saa iliman harjoittelua, mutta kun olen laiska niin sen huomaa numeroista (tällä hetkellä ka 7. jotain) :D Seiskalla on viellä heleppoa mutta kasilla vaikenee vähän, ysillä on sitten suoraan sanottuna ihan kauheeta jos ei oo harjotellu seiskalla ja kasilla :D Tsemppiä kouluun!
    Itehän halluisin (urheilu)hierojaksi, mutta saapi nähhä :)

    VastaaPoista