Muut sivut

maanantai 6. kesäkuuta 2016

Päivä täynnä Ahaa-elämyksiä

Eilen oli minun ja Wonyn ensimmäinen yhteinen valmennus, sekä ensimmäinen kerta, kun oikeasti kunnolla ratsastin oman hevoseni. Varoitan nyt jo etukäteen, että tässä postauksessa on paljon, paljon kuvia, koska en raaskinut karsia niitä pois. Koittakaa kestää! :DEnnen kun pääsin selkään, valmentajani hieroi Wonyn läpi ja ratsasti hetken itse. Hieronnassa ei löytynyt mitään vikaa lihaksistosta eikä jaloista, jaloista tuli oikeastaan vain kehuja, että nivelet ovat todella hyvässä kunnossa, ja jalat ovat täysin kuivat. Muutenkin Wony sai luonteensa ja yleisilmeensä takia paljon kehuja.
  Ratsastettavuudessa oli sitten vähän sanomista. Wony on saanut ratsastuksessa tukeutua kuolaimeen liikaa vanhassa kodissa, ja nyt jää ihan vähän painamaan kädelle. Tämä on helposti korjattavissa, mutta nyt täytyy vaan pitää huolta selässä ollessa, että ei anna tukeutua kädelle liikaa.
 
 

 

Puhuttiin nyt myös, että kokeillaan jotakin toista kuolainta Wonylle, sillä se oli vähän hidas kädelle. Alkuun koitetaan vain vaihtaa suuhun vähän ohuempi kolmipala, sillä nykyinen on melko paksu. Jos tämä ei auta, niin koitetaan jotain missä on vähän vipua. Voi olla, että kokeillaan myös sileällä kumipelhamia, vaikka se on ollut käytössä vain esteillä ennen.
Kun minä pääsin sitten selkään, Wony oli jo kivasti verkattu ja ratsastettu läpi. Wonyssa oli tänään ihan kivasti virtaa, liikkui omalla moottorilla eteen ja enemmän sai jarrutella, kuin potkia eteenpäin. Wony ei silti kuumunut liikaa eikä lähtenyt käsistä.
  Tällä kertaa ei tehty vielä mitään oikeaa tehtävää, vaan tehtiin töitä pääasiassa ympyröillä ja kahdeksikolla. Panostettiin ihan perusratsastukseen ja siihen, että saatiin hevonen rennoksi ja hyvin kuulolle, sekä asettumaan hyvin. Ihan hyvä, että vielä ei mitään huippuvaikeaa tehty, sillä en ole puoleen vuoteen ratsastanut kunnolla aktiivisesti, ja saattaa kestää muutama kerta, että pääsee taas sisään tähän hommaan, nyt kun on vielä uusi hevonenkin alla.

Aloitettiin sillä, että menin toiseen päähän kenttää, ja aloin tekemään mahdollisimman isoa pääty-ympyrää. Ei tehty hirveästi käyntityöskentelyä, sillä Wony ei oikein tykkää kävellä ratsastaja selässä, vaan siirtyy passikäynnille. Siinä on myös yksi asia, jota aletaan työstämään.
  Aloin siis tekemään kevyessä ravissa pääty-ympyrää, tarkoituksena saada Wony asettumaan hyvin sisälle, rentoutumaan kaulastaan, ja löytää hyvä, tasainen tahti ja tempo raviin. Jo ensimmäisillä raviaskeleilla hämmästyin sitä, kuinka tasainen ravi on. Wonyn ravi tosiaankin on ihana. Se nostelee jalkoja ihan kunnolla, ja askel on todella kevyt.
Ravissa ei ollut isompia ongelmia. Neiti Hollantilainen asettui alusta asti todella helposti, ja liikkui reippaasti eteen. Tehtiin myös jossain kohtaa kahdeksikkoa ravissa, jolloin tavoitteena oli saada asetus vaihtumaan nopeasti, silti nopealla suoristuksella ympyröiden välissä.
  Wony taipui helposti, ja asettui kevyesti, tähän saattoi tosin vaikuttaa myös se, että Wony oli jo läpiratsastettu. Kiinnitimme myös paljon huomiota omaan tuntumaani, sekä vielä enemmän jalkojen, tarkemmin sanottuna varpaiden asentoon.
  Mun on tosi hankala pitää varpaat eteenpäin, samalla kun koitan pitää kantapäät alhaalla. Tämä kuitenkin vaikuttaa tasapainooni ratkaisevasti. Kun varpaani ovat kääntyneet sivulle, minut on paljon helpompi vetää etukenoon, kun jos varpaani osoittavat suoraan eteen. Tämä taas vaikuttaa istuntaani silloin, kun Wony alkaa painaa kädelle.Ravityöskentelyn jälkeen siirryimme keskiympyrälle, jolla aloimme työstämään laukkaa. Tarkoitus oli tehdä mahdollisimman isoa ympyrää, ja kun Wony kulki ravissa hyvin, tehdä laukannosto ravista. Nostoissa ei ollut mitään ongelmaa, Wony on niissä todella herkkä. Nostoon riittää se, että istuu askeleen ajaksi alas, nojaa ihan vähän sisälle, ja tiivistää sisäpohjetta.
  Muistin, että Wonyn laukka olisi ollut paljon hankalampi istua. Koeratsastuksessa minulla oli kylläkin melko lyhyt ohja, kun taas tänään minua käskettiin pitämään tahallaan vähän pidempi ohja, sillä näin Wony ei paina niin paljoa kädelle.Laukka oli tosiaan jotain niin upeaa. Huomasi oikeasti, että nyt on alla hevonen, joka osaa hommansa. Laukka oli keinuvaa ja eteni hyvin. Lisäksi se oli todella tasaista ja "lennokasta" (kuten kuvista ehkä huomaa). Wony oikeasti hyppäsi askeleeseen, ja kuvistakin voin nähdä, että melko paljon oli joko molemmat etu,- tai takajalat samaan aikaan ilmassa. Laukka oli tosiaan todella helppo istua, en ole varmaan ikinä saanut istua niin hyvässä laukassa!


  Tässä jälleen esimerkki noista lennokkaista takajaloista. :D

 
Kun siirtyi takaisin raviin, sai oikeasti tehdä töitä, että sai ravin rauhoitettua. Oli kyllä tosi outoa, sillä Wony ei hidastanut silloin pidättämällä, vaan ennemminkin niin, että teki tosi kevyen puolipidätteen ja sitten antoi vähän ohjaa, jolloin vetokilpailu loppui ja hevonen rauhoittui. Tuntui jopa vähän pelottavalta vain keventää tuntumaa, kun hevonen alla menee muutenkin jo lujaa, mutta valmentaja käski  käyttämään sellaista jippoa, että sisäkädellä taputtaa kaulalle, jolloin tuntuma kevenee automaattisesti.


On tää kyllä ihan huippu hevonen, rakastan sitä jo nyt! <3 Ei siis tosiaankaan ole helppo ratsastaa, ja selässä oikeasti pääsee töihin, mutta jotenkin meidän yhteistyö toimi tosi hyvin tänään! Niin hyvin, että meidän valmentaja ilmoitti, että keskiviikkona vuorossa on esteet!
  Vähän hirvittää, sillä Wony on videoiden ja omistajan puheiden mukaan melkoinen estehirmu, mutta kyllä kaikki varmasti menee hyvin, aloitetaan vain puomeilla ja kavaleteilla. Ja onhan tässä kaksi päivää aikaa hioa yhteistyötä sileällä! :D

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti