Muut sivut

sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Elmon valmennus, päivä 2: "Käytä sitä habaa kun sitä sulla on!"

Nyt on Elmon valkat ohi tältä erää, eikä yhtään kaduta se, että lähdin mukaan! Hyödyimme valkoista ihan älyttömästi, saimme todella paljon hyödylllisiä vinkkejä, uskon että niistä on suunnaton hyöty myös esteillä. Olen niin ylpeä Wonysta ja jopa vähän itsestänikin, Wony oli aivan mahtava ja osasin itsekin ratsastaa hetkittäin. Nyt jäädään odottamaan malttamattomina seuraavia Elmon valmennuksia!
  W tuntui tänään heti verkasta lähtien paremmalle, mihin voi tietty olla monia syitä. Verkkasin itsenäisesti yläkentällä, joka on Wonylle tuttu paikka, pihalla ei tuullut kuten edellisenä päivänä, itse en jännittänyt, Wony ei ollut ihan täynnä virtaa edellisen valkan ansiosta... Jokatapauksessa Wony tuntui verkassa ravissa rennolta ja siltä, että se kuunteli apuja, eikä vain juossut eteenpäin. Verkkasin melko vähän (ravia ja laukkaa yhteensä ehkä max. 5min-10min, siihen päälle kävelyt), jottei Wony lähtisi siinä vielä kuumumaan ja se jaksaisi tehdä kunnolla töitä.

 
  Ensimmäinen tehtävä, jota tunnilla alettiin tekemään, oli ihan tavallinen nelikaarinen kiemuraura, johon jokaiseen kaareen piti tehdä kymmenen metrin voltit. Tätä tultiin alkuun ihan vain kevyessä ravissa, jotta hahmottaisimme kunnolla tehtävän tiet ja saisimme hevoset taivuteltua hereille.
   Wonylla oli alussa jatkuvasti kiire jonnekin ja avut menivät aivan kuuroille korville. Elmo neuvoi tekemään oikeasti jopa melko vahvat pidätteet ja pitämään tuntuman muuten mahdollisimman rentona, jotta avut menisivät paremmin läpi. "Mä nään tänne asti, että sulla on enemmän habaa, se hevonen ei mene rikki, jos annat kerran tai kaksi sen vahvemman pidätteen!", kuului maneesin laidalta useampaan kertaan. Ja tottahan se oli, heti kun antoi pariin kertaan oikeasti vahvan puolipidätteen ja piti jalan lähellä, Wony alkoi rauhoittumaan. Tämän jälkeen tehtävä meni ihan kivasti, Wony taipui volteilla tosi nätisti ja volteilla tuli muutenkin tosi hyviä pätkiä. Halkaisijalla sai olla tarkkana, ettei Wony lähtenyt juoksemaan alta pois, mutta melko pian Wony lähti oikeasti hakeutumaan alas ja avuille.
   Pian tehtävään lisättiin käyntiin siirtymiset halkaisijalle. Siirtyminen täytyi valmistella huolellisesti jo ympyrällä, jotta heti suoristuksessa hevonen siirtyy käyntiin. Tämä tehtävä ei alkuun sujunut meiltä ollenkaan, Wony lähti juoksemaan pidätteistä alta pois, nosti pään pystyyn ja jännittyi. Elmo käski minua tekemään juurikin näitä lyhyitä, voimakkaita pidätteitä ja lyhentämään ravia jo voltin lopulla ihan reippaasti. Muutaman toiston jälkeen siirtymiset alkoivat sujumaan, mutta W ei sitten millään malttanut kävellä halkaisijalla. Elmo kehotti vain pitämään siinä kohtaa käden rentona ja lantion liikkeellä, silloin käyntipätkät olivat vähän rauhallisempia.
   Kun olimme hinkanneet aikamme käyntiä, oli vuorossa keskiravit halkaisijoille ja lyhennykset volteille. Nämä onnistuivat meiltä melko hyvin, Wony lähti jalasta reippaasti eteen. Wony lähti helposti pidennyksen aikana nostamaan päätä, eli oli tärkeää ratsastaa jalalla kohti ohjaa, jolloin liike pysyi terävänä ja kaula alhaalla. Wony on ollut viimeaikoina helpompi saada liikkumaan rehellisemmin selän läpi ja peräänannossa, täytyy vain olla tosi tarkkana apujen kanssa.
   Koko tämän tehtävän tarkoitus oli saada avut läpi nyt, eikä heti. Elmo selitti, että kouluradalla apujen täytyy mennä läpi nyt, eikä kohta, sillä radalla siinä kohtaa kun on "kohta", pitäisi seuraavan liikkeen jo tapahtua. Tarkoituksena oli saada siis avut nopeasti läpi, jossa onnistuimmekin lopussa.

 
   Laukkaa teimme kaksikaarisella kiemurauralla niin, että kumpaankin päätyyn tehtiin 10m voltit, josta sitten tehtiin kiemuraura niin, että halkaisijalla vaihdettiin ravin kautta laukka. Tässä oli taas tärkeää valmistella siirtymiset hyvissä ajoin, jotta ravin sai rauhalliseksi. Alussa siirtymiset menivät meillä tosi huonosti, pidätteet eivät menneet taaskaan kunnolla läpi. Elmo kuitenkin muistutti käden käytöstä ja hyvistä valmisteluista, jolloin siirtymiset paranivat koko ajan loppua kohden!
   Minua Elmo muistutti monesti siitä, että minun täytyy pitää lantio ja kyynärkulma joustavana, jolloin Wonykin menee paljon rennompana. Laukkapätkät olivat paljon parempia tänään kuin eilen, W ei kertaakaan tehnyt äkkilähtöä ja oli muutenkin laukassa tosi kiva! Laukkaa tehtiin tänäänkin melko pitkä pätkä, Wony oli ihan hiessä ja ratsastajakin hengästynyt kun lopuksi sai ottaa raville ja aloittaa loppuverkan.
   Elmo kutsui vielä jokaisen nopeasti "loppupalaveriin", jossa antoi palautetta lyhyesti. Saimme Wonyn kanssa paljon kehuja, W meni Elmonkin mielestä tänään paljon paremmin, kuin eilen. Antoi vielä viimeiset hyvät vinkit ja sitten se olikin ohi tältä kertaa. Jään kyllä malttamattomana odottamaan seuraavaa kertaa, josko silloin päästäisiin jo estevalkkaan!
   Näitä Elmon vinkkejä voi varmasti soveltaa esteillekin, tiistaina on suunnitelmissa hypätä radantynkää lauantaita varten. Voi jopa olla, että ilmoittaudun vielä lauantaina toiseen luokkaan, jos tiistaina W menee hyvin! Olen kyllä niin ylpeä tuosta otuksesta, ei voi muuta sanoa! <3

Tää kuva kuvaa niin hyvin meidän fiilistä tänään valkan jälkeen! <3

13 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Heti kun päästiin yli edellisestä jännityksen aiheuttajasta, aletaan miettimään ensi lauantain kisoja. :D

   Poista
  2. Nooh, se kuuluu asiaan vähän jännittää, mut älä paineita ota😄

   Poista
 2. Hienoa, tehän edistytte huimasti. Ihania nää teijän yhteiskuvat!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on kyllä ollut taas pidempi hyvä pätkä, toivotaan että kehitys jatkuu. Itsekin tykkään tosi paljon!

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos! Oli kiva kirjoittaa taas pitkästä aikaa oikeasti tarkasti valmennuksesta. :D

   Poista
 4. Voi että, vähänkö olisi hienoa päästä Jankarin valmennukseen!! Toivottavasti pääsette jatkossakin käymään, Elmo kuulostaa ymmärtävän teidän ongelmakohtia ja osaa neuvoa hyvin. Luin myös tuon ekan osan valkuista, ja teillä on kyllä avaimet vaikka mihin! :)
  Tsemppiä treeniin ja tietenkin myös kisoihin!! :)
  Psst. Liityin sinulle myös lukijaksi! :) Kiitos vielä liittymisestäsi omaan blogiini :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkäsin kyllä itse ihan älyttömästi, Päästään näillä näkymin jatkossakin! Elmo oli kanssa tosi tsempaava!
   Kiitos paljon! :D

   Poista
 5. Hei,
  Ihana, kun otit yhteyttä minuun! :)
  Jos olet Fb:ssä, niin pyydä minua kaveriksi.
  Sielläkin on Wonysta kuvia ja muutama vanha video.
  Olisi ihana tulla katsomaan sitä joskus!
  Terkkuja Wonylle <3 -Ria Soininen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!
   Olisi kyllä kiva, jos saisi joskus järjestettyä niin, että pääsisit tänne!
   Välitän terveiset Wonylle! :D

   Poista