Muut sivut

lauantai 10. joulukuuta 2016

Luukku 10 - Kaava, jonka mukaan eletään

... toisin sanoen: tallirutiini!


Minä elän rutiineja varten. Se on ehkä jopa hieman valitettava fakta, mutta niin se vai on. Rutiinin päälle muovautuu aikataulut, valmennukset, ja kaikki viikon muut ohjelmat, eikä rutiinin rikkominen tule kysymykseenkään! Tosiaan jos minun täytyy lähteä rikkomaan ihan älyttömästi tuota rutiiniani, stressaannun vain ja tuntuu että aikataulu pettää, kun joutuu tekemään asiat ihan oudossa järjestyksessä.
   Tietysti sitten viikonloput ja valmennuspäivät ovat asia erikseen, silloin saattaa rutiini vaihdella paljonkin. Valmennuspäivinä lähinnä sen takia, että valmennusaikataulut vaihtelee tosi paljon, jolloin on hankala mätsätä kyytejä. Yleensähän siis menen bussilla tallille, mutta se on Mäntässä "jo" puoli kuudelta. Jos taas valmennus alkaa vaikkapa puoli kasilta, on vähän turhankin paljon aikaa pyöritellä peukaloita ja tehdä kaikki hommat valmiiksi. Usein käy kuitenkin niin, että olenkin myöhässä sen jälkeen, kun olen mainostanut kaikille että mulla on loputtomasti aikaa. :D Mutta joo, valkkapäivinä on yleensä niin, että olen laittanut jo ihan kaiken valmiiksi melassivedet yms mukaanlukien, jotta valkan jälkeen voi vaan kuskata kamat paikoilleen ja lähteä kotiin tekemään läksyjä ja nukkumaan.
   Viikonloppuisin on taas vähän toinen meininki. Yhtenäkin viikonloppuna parin tunnin tallireissu venyi viiteen tuntiin, kun irtohypytyksen jälkeen päädyin pesemään Wonyn kunnolla, kuivattamaan sitä kaksi tuntia, kylmäämään jalat ja totuttamaan BOT:teihin, venyttelemään sen, siistimään sen harjan ja hännän, putsaamaan nahkavarusteita ja juoksemaan ympäri tallia jokapaikanhöylänä auttelemassa muita. Ei muuten tullut tylsää! No, mielummin näin päin, hoitaa viikonloppuna kaikki hommat kunnolla.
   Mutta nyt, tämän luukun alkuperäiseen asiaan, eli minun tallirutiiniini. Tämä pätee ainakin nyt talvisin, kun on pimeää ja märkää, kesällä on sitten asiat ihan eri tavalla! Jos tämä postaus saa suosiota, voin toteuttaa kesällä Summer Editionin samasta aiheesta. Mutta nyt, pidemmittä puheitta, voisin jopa harkita meneväni asiaan!

Minun tallipäiväni alkaa yleensä puoli viideltä, kun kiskon tallikamppeet päälle ja lähden juoksemaan bussille. Teknisesti ottaen en kai saisi juosta, mutta kiire ei katso kipua, vai mitä? Bussini aikataulut ovat suoraan sanottuna melkolailla perseestä, sillä bussin pitäisi lähteä päätepysäkiltä 17.40, jolloin se olisi minun pysäkilläni klo. 17.46. Bussi tulee kuitenkin yleensä siinä 17.43 ja 18.03 välissä, pahimpina päivinä seison pysäkillä kaksikymmentä minuuttia, tai vaihtoehtoisesti näen, kuinka bussi ajaa nenäni edestä, kun pääsen "ison tien" laitaan. Yleensä pääsen kuitenkin bussiin hyvin ja sitä kautta sitten talllle.
   Bussi saapuu yleensä Mäntän keskustaan viiden jälkeen (17.10-17.20) ja lähden kävelemään siitä tallille. Tallipihaan saavun yleensä melkolailla tasan puoli kuudelta, jolloin katson onko Wony vielä pihalla. Näin talvisin se on otettu siihen aikaan jo sisälle, joten jatkan matkaa talliin, jossa menen moikkaamaan Wonya karsinaan.
  Silittelen Wonya hetken karsinassa ja "juttelen" sille, ennen kun jatkan hommia. Ensiksi otan tallissa olevasta hyllyköstä Wonyn harjakassin, jossa on myös suojat ja vien sen karsinan oven eteen. Käyn tämän jälkeen tekemässä Wonyn ruuat valmiiksi ja vien iltaruuat karsinan eteen. Menen vaihtamaan kengät ja haen "kylmästä varustehuoneesta" sieltä tarvittavat kamat, eli oman kypärän ja hanskat, sekä sitten tarvittaessa Wonyn martingaalin, juoksutusapuohjat, erikoiset suojat yms ja vien nekin karsinan eteen. Lopuksi haen vielä suitset ja satulan varustehuoneesta ja vien ne telineeseen karsinan viereen valmiiksi.
   Minun on pakko myöntää, että olen melko laiska harjailemaan Wonya, varsinkin kun se ei yhtään tykkää seistä paikallaan kuntoonlaitossa ja minulla on kiire. Viikonloppuisin harjailen tietenkin tarkemmin ja huolellisemmin, mutta arkisin harjaan Wonyn yleensä vain läpi kovemmalla pölyharjalla, putsaan kaviot, selvittelen harjan (ei siinä kyllä paljoa selviteltävää ole :D) ja laitan suojat jalkaan. Tämän jälkeen isken satulan selkään, laitan omat kamppeet päälle ja laitan vielä suitset Wonylle, ennen kun lähdemme päivän ratsastuspaikalle.


Wonyn treenikin on aina tarkkaan suunniteltu, mutta en pureudu siihen tänään ihan niin tarkasti, sillä joka päivälle on yleensä eri suunnitelma. Pääasiassa kuitenkin kävelen n. 5min alkukäynnit, jolloin pidän jo ohjia kevyesti tuntumalla, Wonylla kun ei alussa kannata ihan älyttömästi kävellä alussa vapain ohjin. Se kyllä kävelee yleensä nätisti, mutta sitten kun otan ohjat käteen niin ei enää kävelekään. :D Tämän jälkeen ylensä alan vaatimaan käynnissä enemmän, riippuu sitten päivän ohjelmasta teenkö kunnolla töitä käynnissä.
  Otan alkuun ravia vain pienet pätkät, jotta Wony lämpiää, sillä Wonya ei voi vain työstää heti alussa ravissa. Sitä ei saa rehellisesti alas, eikä rennoksi jolloin työskentelystä ei tule mitään. Lisäksi Wony on vielä tässä kohtaa melkolailla täynnä virtaa, joten aloitan laukkatyöskentelyn melko nopeasti, sillä laukassa Wony yleensä rentoutuu ja siitä on helpointa aloittaa kunnon työstäminen. Laukkatyöskentelyn jälkeen teen vielä ravityöskentelyn, silloin Wonya saa jopa ratsastettua kyseisessä askellajissa.


Ratsastuksen jälkeen on aika ottaa Wonylta varusteet pois ja tarvittaessa loimittaa, tai kylmätä jalat. Satulan vien samantien paikoilleen, kuolaimet pesen myöhemmin, mutta olen tosiaan melko laiska harjaamaan Wonya, joten pistän harjalaukun heti hyllyyn ja heitän Wonylle loimen. Sitten käyn pesemässä kuolaimet ja vien omat kamat paikoilleen, jonka jälkeen tulee varmaankin Wonyn illan kohokohta - melassivesi!
   Itse olen todella tarkka Wonyn juomisista, sillä olen nähnyt liian monen hevosen elämän päättyvän ähkyyn talvella, kun hevonen ei ole juonut. Karsinassa Wony juo ihan hyvin, mutta itselläni ei ole mitään tietoa siitä, juoko Wony päivällä pihalla kun vesi on kylmää, tai jäässä (no silloin tuskinpa juo!). Kuitenkaan siitä ei ole mitään haittaa, jos hevonen juo, joten juotan Wonylle melassivettä päivittäin, silloin varmistun siitä, että Wony juo ainakin sen reilut 10L päivässä, vaikka se melkeinpä aina juo ratsastuksen jälkeenkin.
   Silloin kun W tuli minulle, se ei oikein osannut arvostaa melassivettä, usein kävikin niin, että kun tamma kyllästyi juomaan, olivatkin vedet jo lattialla ja ämpäri kaadettuna maassa. Nykyään laitan veden ruokakuppiin, jottei Wony voi kaataa sitä ja joko sen makuaisti on kehittynyt, tai sitten se on muuten vain alkanut tykätä siitä, joka tapauksessa nykyään Wony ei tiedä enää mitään parempaa! Se tietää heti kun kävelen useampaan kertaan sen karsinan ohi, että se saa melassivettä ja yhtäkkiä sitä asiaa onkin suunnattomasti, koko talli kaikuu sen otuksen hörinää! W menee sen ruokakipolle jo valmiiksi ja kun sitten saa sen melassiveden eteensä, tuhoaa sen arviolta kymmenessä sekunnissa. Huvittava eläin!
   Yleensä vielä ennen lähtöä venyttelen Wonyn, ellei ole ihan palava kiire johonkin. Wony kyllä venyy ihan älyttömästi jos se jaksaa vaivautua, yleensä ei vaan jaksa. Hetken neuvottelun jälkeen saan sen kuitenkin venymään tosi kivasti, se riippuukin sitten päivästä, että kuinka pitkä tuo hetki on! Mutta venyttelen Wonyn yleensä vähän nopeammin (kumarrus, sekä kummalekin kyljelle niin pitkälle kuin vain menee), mutta jos on aikaa, venytellään pidempään ja useampi eri lihas.Wony on tähänkin oppinut jo vähän turhankin hyvin, sillä välillä kun laitan suojia, tai satulaa, alkaa Wony kumartelemaan herkkujen toivossa.
   Viimeisenä käyn vielä vaihtamassa kengät ja varmistan mielessä, että kaikki on tehty, olen muotoillut ihan listan tähän! Haluan olla varma, etten ole unohtanut mitään ja kaikki on varmasti tehty. Vien Wonylle vielä jonkun herkun ja sanon sille heipat, ennen kuin lähden sitten kotiin.
 

Vielä aikatauluista tarkemmin, että yleensä olen tallilla vähän ennen puoli kuutta, olen lähdössä ratsastamaan n. 17.45, palaan talliin tuntia myöhemmin ja kyyti tulee n. 19.00, tosin lähden pois n. vartin yli.

Onko teillä näin tarkat rutiinit?
Kauanko teillä yleensä kestää arkisin tallilla, entä viikonloppuisin?

  

4 kommenttia:

 1. Itsellä ei ole ihan noin tarkat rutiinit, talli on niin lähellä koulua joten se milloin menen tallille riippuu yleensä siitä milloin koulu loppuu :) Tallilla kestää aika tarkalleen aina 3h. Kiva postaus taas :)

  VastaaPoista
 2. Ei oo oikeestaan rutiineja kauheesti, aika rennolla otteella meen. Mulla menee tallilla yleensä suunnilleen 3 tuntia, jos mulla on aikaa hyvin. Ehkä reiluun kahteen tuntiin pystyisin tallireissun tekemään, mutta stressaa, jos on kiire. Itse olen harjauksesta tarkempi (välillä ehkä jonkun mielestä turhauttavankin tarkka, mytta hyvähän se on tehdä huolella), joten se vie yleensä aikaa melko paljon.

  VastaaPoista
 3. Kiva postaus. Itselläni kuluu koko päivä tallilla, tarkemmin sanottuna kolme päivää. Minä olen joskus liian tarkka, esim suitsien risrityksestä ja koitan aina muistaa pestä ne käytön jälkeen.

  VastaaPoista
 4. Minulla ole ollenkaan rutiinia :'D No, okei, onhan minullakin, mutta kellonlyömästä katson lähinnä vain sen, milloin saa mennä varustamaan tunnin ratsua. Olisikin hauska kokeilla, miten sitä selviäisi, jos olisi niinkin tarkkaa, kuin oman hevosen kanssa mahdollisesti välillä on, kun täytyy ehtiä sinne ja tänne, mutta hevosenkin kanssa pitää touhuta!
  Itselläni kestää tallilla normaalisti tunnilla käydessä noin 2h (1h ratsastusta, noin 35min hevosten hoitoa, muutoin ihan vaan hengailua ja tuntien katselua), mutta saatan viettää tallilla koko päivänkin, vaikka en edes ratsastaisi. Tykkään olla hevosten keskellä ja seurata niiden toimintaa, sekä tunteja katsoessa oppii ihan tosi paljon! :) Tällä hetkellä ennätys ihan "muuten vaan" tallilla olossa taitaa olla 10h :D

  VastaaPoista