Muut sivut

perjantai 2. joulukuuta 2016

Luukku 2 - Wonyn ruokinta

Wonyn  ruokinta pistettiin syksyllä aivan täysin uusiksi, sillä vanha ruoka ei ollut millään tavalla Wonylle sopiva. Ennen Wony söi kauraa, pellavaa, biotiinia, sekä kivennäistä, eli mentiin melko yksinkertaisella, helpolla, "yleisellä" ruokinnalla. Tämä johtui myös osin siitä, että kukaan ei ollut neuvomassa ruokinnan suhteen. Nyt kuitenkin syksyn tullen huomasimme, että tämä ruokinta ei toimi Wonyn kanssa yhtään ja vain muutama viikko tallin vaihdon jälkeen pistimme ruokinnan uusiksi tallilla.
  Ensimmäinen jonka huomasin itse, oli se, että kaura ja Wony olivat maailman huonoin yhdistelmä. Kaura ei imeytynyt Wonylla kokonaan, ja se mitä siitä imeytyi, nousi aivan liikaa päähän neidillä. Kauraa alettiin vähentämään ja lopulta se jätettiin kokonaan pois, mutta tilalle täytyi keksiä jotain.
  Wonylla myös tippuivat lihakset saikun aikana ja se pääsi vähän pyöristymään. Se kasvatti itselleen aivan älyttömän talvikarvan, johon sillä kului paljon energiaa ja vitamiineja. Sitten kun vitamiineja ei ollutkaan tarvittavaa määrää, se ei näyttänyt enää hyvältä, vaan todella "raihnaiselta". Tähän lähdettiin sitten hakemaan ratkaisua tallilla. Tämän palaverin (ja tietysti uuteen ruokaan totutuksen) jälkeen Wonyn ruoka näytti kutakuinkin tältä:

Aamu:  
 1L Pavon Condition täysrehua

Ilta: 
1L Pavon Condition täysrehua
0,5L Pavon Care4Life yrttisekoitusta
1DL Pavon Vital Complete kivennäistä

Eli melko Pavo-painotteista tuo ruoka on. Miksi? Sitä koetan nyt vähän avata teille.  
   Ensimmäinen, mitä lähdimme miettimään oli se, että Wonylle täytyi löytä täysrehu, joka ei sisällä kauraa. Meidän tallinpitäjä ehdotti sitten samantien Pavon Condition-täysrehua. Condition ei sisällä kauraa, mutta sisältää kyllä juuri sopivasti proteiineja ja kivennäisaineita. Näin vältyimme monen eri vitamiinipullon hankkimiselta, sillä kaikki tarvittava löytyi rehusta. Rehuun on lisätty mm. biotiinia. Lisäksi minulle kerrotittiin, että Conditionilla oli saatu huikeita muutoksia hevosen yleisilmeessä, alken karvan laadusta loppuen lihaksiin ja yleiskuntoon.
  Wony on nyt syönyt Conditionia syksyn ajan ja se on ollut todella toimiva ratkaisu! Wonyn yleisilme on muuttunut parempaan ja rehu myös tuoksuu todella ihanalle, Wonyllekin kelpaa oikein hyvin! Säkin hinta on 21,00e, eli hintakaan ei ole pilviä hipova. Ainoa miinus, jonka keksin tuotteesta on se, että säkit ovat hieman pieniä (20kg) verrattuna syöttömääriin, mutta tämäkään ei ole iso ongelma laatuun verrattuna. Meidän on myös todella helppo saada Pavon rehuja, sillä eräs tallilaisemme tuo säkkejä suoraan tallillemme, eli niitä on lähes aina saatavilla.
      
 

Seuraavana listalla on Care4Life-yrttisekoitus, jota minulle myös suositeltiin. Pakko alkuun sanoa, että rakastan tätä ihan yli kaiken! Yrttisekoitus tuoksuu oikeasti yrteille (pitsamausteelle, jos tarkkoja ollaan), eikä millekään keinotekoiselle wannabe-yrteille. Tämä johtuu varmaankin siitä, että sekoituksessa on 11 eri yrttiä!
   Otimme yrtit mukaan ruokintaan lähinnä sen takia, että niistä on lukemattomia hyötyjä hevosen elimistössä. Yrtit tekevät taikojaan mm. hengitysteissä, nivelissä, aineenvaihdunnassa, veressä ja suolistossa. Pavon yrttejä syötetään monille kilpa- ja tavoitteellisemmille harrastehevosille meidän tallilla. Yrttit on myös todella "käteviä" syöttää, sillä 15kg säkki on kestänyt meillä todella pitkälle, juurikin alhaisen syöttömäärän takia. 


Sitten Wony syö tietenkin vielä kivennäistä! Eli meille otettiin Pavon kivennäinen mukaan vielä ihan vain "varmuudeksi", Conditionin ohelle. Wony syö kivennäistä tosiaan vain n. puoli desiä-desin päivässä, sillä kivennäinen on melko tuhtia tavaraa, kuten muutkin Pavon tuotteet. Lisäksi Wony saa Conditionista jo suurimman osan tarvittavista kivennäisaineista, joten Pavon kivennäinen on lähinnä vain tukemassa Conditionia. Kivennäisestä saa erityisesti paljon kalsiumia.
   Meillä kestää yksi kivennäissäkki todella pitkään juurikin tuon todella alhaisen syöttömäärän takia.


Näiden lisäksi Wony syö suolaa vaihtelevin määrin suolakiven lisäksi. Lisäksi hevoset saavat laadukasta säilöheinää neljä kertaa päivässä. Tämä ruokinta on siis todettu Wonylle todella hyväksi syksyn aikana, Wonylle juuri sopiva. Kehotan kyllä tutustumaan Pavon rehuihin, jos siihen vain on mahdollisuus, sillä on muuten todella laadukasta tavaraa! Jos ruokinnasta jäi jotakin kysyttävää, kommenteissa vastailen kysymyksiin mielelläni!
  Ihanaa joulukuun jatkoa kaikille! Muistakaa kuunnella paljon joululauluja, leipoa pipareita ja joulutorttuja sekä juoda paljon glögiä. Joulu on vain kerran vuodessa! <3

5 kommenttia:

 1. Hyvin kirjoitettu. Meilläkin Pavon rehut on todettu toimiviksi. Mekin saimme karvan, energian ja karvan kuntoon pavon avulla. Meillä ei ole myöskään yrttien tai ei ansiosta ollut mitään köhiä tai saikkuja(koputtaa puuta...). Nivelille kyllä syötämme lisänä cortaflexia ja sinkkiä menee pavon lisäksi alas.

  VastaaPoista
 2. Oli kiva lukea mitä W syö, hyvä postaus! <3

  VastaaPoista
 3. Hyvin kirjotettu. Varsinkin oli kiva kuulla millaisia muutoksia on tehty! :)

  VastaaPoista
 4. Hyvä, jos on sopiva ruoka löytynyt Wonylle ja vieläpä mahdollista sitä ostaa! :)

  VastaaPoista
 5. Oli mielenkiintoista lukea Wonyn ruokinnasta ja erityisesti noista muutoksista siinä! Taitavasti ja hyvin ymmärrettävästi kirjoitettu myös tällaiselle tumpelolle, joka ei mistään tajua mitään :'D

  VastaaPoista