Muut sivut

maanantai 5. joulukuuta 2016

Luukku 5 - Makein joululahja ikinä



Painiiko kukaan teistä saman ongelman kanssa, kuin minä? Ei vain tiedä, mitä pitäisi hommata kavereille tai opettajille joululahjaksi! Ei viitsisi käyttää älyttömiä määriä rahaa, varsinkaan kun pitäisi hommata usesammat lahjat, eikä niitä kynttilöitä ja suklaalevyjäkään viitsisi ihan joka talvi hommata (eipä sillä että siinä suklaassa tai tuoksukynttilöissä mitään vikaa olis, mulle kelpaa! :D). Minulla on kuitenkin joka talvena ollut tapana käyttää luovuuttani ja metsästää jostakin joku kiva resepti johonkin pieneen, jouluiseen herkkuun, joita voi sitten antaa joululahjaksi- tai edes sen kynttilän ohella! Viime vuonna taisin tehdä jonkun tyyppistä popcornsuklaata itse, niitä sitten jakelin kavereille ja tekivät ilmeisesti hyvin kauppansa!
   Tämä reseptin metsästys alkaa jo hyvissä ajoin ennen joulua, niin kävi jo tänä vuonna. Sitten resepti täytyy tietenkin vielä testata itse ennen joulua, jotta se on varmasti toimiva. Meiltä löytyy kyllä kotoa toimiva raati, kun pikkusisarukset tuhoavat jokaise leivonnaisen talosta alta aikayksikön! Tänäkin vuonna aloin siis jo lokakuussa etsimään hyvää reseptiäni ja sen löydettyäni pääsin viimein marraskuun lopulla sitä testaamaan! Kyseessähän on siis pipariset täytekeksit, jotka ovat juuri sopivan jouluisia ja makeita, sekä käteviä lahjoja. Löysin reseptin alunperin netistä, epäilisin että Arlan sivuilta, sillä kyseisen firman tuotteita reseptissä on käytetty. Koitan nyt kuitenkin mahdollisimman hyvin selittää eri vaiheet, resepti ei todellakaan ole monimutkainen. Kertokaa ihmeessä, jos innostuitte kokeilemaan, itse ainakin ihastuin näihin totaalisesti! Pidemmittä puheitta, mennään itse reseptiin!

 Keksit

1 dl fariinisokeria
60 g Voita
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta
½ tl leivinjauhetta
suolaa
1 tl vaniljasokeria
½ prk (100 g)  Piparirahkaa (esim. Arla)
 
Täyte

½ prk (100 g) Piparirahkaa (loput purkista)
1 pkt (150 g) Maustamatonta tuorejuustoa
½ dl tomusokeria

Koristelu 

50 g valkosuklaata
(piparminttukarkkeja)


 Keksien valmistus alkaa sillä, että valmistetaan täyte. Tämä on todella yksinkertaista, sillä kaikki täytteen ainekset pannaan vain samaan kulhoon sekalaisessa järjestyksessä ja sekoitetaan sähkövatkaimella! Minusta tuntuu, että kaikkialta löytyy sähkövatkain, mutta jos näin ei ole, täytteen saa vatkattua aivan hyvin käsin.
   Kun täyte on valmis, se laitetaan pakaste-, tai pursotuspussiin ja sijoitetaan hetkeksi jääkaappiin, kunnes sitä tarvitaan taas.

Täytteen jälkeen valmistetaan itse keksit. Ensiksi vaahdotetaan sokeri ja pehmennyt voi. Jos on fiksu ja osaa ennakoida, voi voin tietty ottaa pöydälle jo etukäteen sulamaan, mutta tietenkin voin voi pehmittää mikrossa (kuten minä, kröhöm...), täytyy vain varoa, ettei voi sula kokonaan. Kananmuna lisätään joukkoon kokoajan vatkaten, jonka jälkeen kuivat aineet sekoitetaan omassa kulhossaan. Tämän jälkeen jauhot yms. lisätään taikinaan, suosittenen siivilän käyttöä, jottei jauho paakkuunnu taikinaan. Viimeisenä joukkoon lisätään loput piparirahkasta.
   Keksitaikina laitetaan myös pakaste-, tai pursotuspussiin, josta leikataan kulma pois (vasta kun taikina on sisällä! :D). Pussista pursotetaan pellille, jonka päällä on leivinpaperi, n. 2cm kokoisia "paakkuja". Tuo koko on ihan oman mielen mukaan, mutta tuolla 2cm tulee ihan kivan kokoisia, ei liian isoja. Eikä muuten kannata laittaa niitä ihan vierekkäin, sillä keksit leviää uunissa ihan reippaasti! Ohjeen mukaan taikinasta tulisi yhteensä 18 valmista keksiä, eli nyttyjä pitäisi tulla 36, mutta omalle pellille mahdutin 32 myttyä, joista tuli siis 16 valmista keksiä. Kun taikina on pellillä, paista keksejä 175-asteisessa uunissa 10-15min, itsellä tuli hyviä tuolla kymmenellä minuutilla. Paistamisen jälkeen keksien täytyy jäähtyä kunnolla.

Koristelua varten sulata haluamasi määrä valkosuklaata joko vesihauteessa, tai sitten mikrossa. En suosittele tavallista kattilaa, sillä valkosuklaa palaa siinä melko helposti pohjaan. Trust me, puhun kokemuksella! Valkosuklaalla voi siis tehdä eri kuvioita keksien päälle, itse tein vain tuollaisia tavallisia ruutuja keksien pintaan. Raidat tein tavallisella puisella cocktailtikuilla, jolloin raidoista tuli tietty todella ohuet. Jos haluat paksummat viivat, voit laittaa suklaankin pakastepussiin ja tehdä päähän ihan pienen reiän, josta valuttaa suklaata kekseille.
   Halutessaan erilaisen ja vielä vähän jouluisemman koristelun, voi keksin "hatun" (päällimmäisen keksin puolikkaan) kastaa puoliksi valkosuklaaseen, niin että puolet keksistä on suklaassa ja puolet ei. Tähän päälle voi sitten vielä sirotella niitä murskattuja piparminttukarkkeja, jolloin koristelu on huomattavasti vähemmän aikaavievää!

Nyt kun keksien hatut on koristeltu, otetaan täyte jääkaapista ja leikataan tämänkin pussin kulma pois. Keksin alaosan kekselle pursotetaan pussista kasa täytettä ja hattu painetaan päälle, jolloin täyte leviää tasaisesti ja nätisti keksien välissä. Täytteen määrästä en oikein osaa mitään sanoa, mutta kannattaa mielummin laittaa vähän enemmän täytettä, silloin lopputulos on siistimpi. Itse laitoin vähän liian vähän täytettä, jolloin se ei näkynyt ihan niin kivasti reunoilta...
   Kun kaikki keksit ovat valmiita, ne kannattaa laittaa vielä hetkeksi jääkaappiin jähmettymään ennen syömistä. Keksejä kannattaa muutenkin säilyttää kylmässä, jottei täyte sula liikaa!



Koko ohje oli tuossa, ei siis mikään älyttömän vaikea homma! Ja käy tosiaan tosi kivasti vaikka joululahjaksi, tai muuten jouluherkuksi, olisi kiva jos joku innostui kokeilemaan! Kertokaa kommenteissa myös, mikä on teidän suosikki jouluherkku, itsellä taitaa perinteiset tähtipullat nousta kyllä ykköseksi!

Käykää katsomassa myös kolmas ja neljäs luukku, jotka luultavasti missasitte, kun blogi oli suljettuna! Kolmannesta luukusta löytyy kuvakilpailu, jokainen osallistuu, jotta saadaan tarpeeksi kuvia!

1 kommentti: