Muut sivut

lauantai 10. kesäkuuta 2017

Riittääkö pelkkä teksti?

Nyt on pakko myöntää, että tämän postauksen kirjoittaminen on lykkääntynyt ihan vain oman laiskuuteni takia. Minuthan on haastettu jo ainakin kolme kertaa, ensimmäisen kerran jo useampi kuukausi sitten, mutta olen kirjoittanut aina vain uusia postauksia ennen tätä. Pitkään olen miettinyt, miksi tämän postauksen kirjoittaminen on ollut näin ylitsepääsemätöntä, sillä kyseessä ei ole mikään muu, kuin nykyään blogimaailmassa kiertävä haaste siitä, millä perustein sitä toisen blogia alkaakaan lukemaan: ehkäpä en itse edes tiedä omia perusteitani, ehkä postausidea ei ole vain sytyttänyt, tai ehkä yksinkertaisesti muuta, tärkeämpää kerrottavaa on ollut liikaa. Oli miten oli, tässä tämä postaus nyt viimein on. Analyysi siitä, mitä blogin täytyy sisältää, jotta minun nimeni ja kuvani saa lukijaluetteloon.


Olen lähestulkoon melko varma siitä, että tämä postaus sisältää samat asiat jokaisessa postauksessa, mutta minäkin aloitan nyt ilmiselvästä: ulkoasusta. Se on se asia, johon huomio kiinnittyy aivan ensimmäisenä, kun saavun blogiin jossa en ole ennen vieraillut. Minun käsitys hyvästä ulkoasusta ei ole pelkästään hyvä banneri perinteisellä pohjalla, eikä koodattu sivupalkki sotkuisella tekstifontilla. Minun mielestäni hyvä ulkoasu on siisti, miellyttävä kokonaisuus, joka sisältää omalaatuisen bannerin, siistin taustan, sopivasti koodatun ja erikoisen sivupalkin, selkeän fontin, hillityn värimaailman, muutaman yksityiskohdan, sekä kaiken lisäksi harmonian ja yhteensopivuuden kaikkien edellämainittujen asioiden välillä. En suosi todella räikeitä ulkoasuja, jotka hyppäävät silmille heti blogin avatessa aiheuttaen migreenin, mutta en luulltavasti vihaa mitään yhtä paljoa, kuin valkoista sairaalateemaa. Hyvässä ulkoasussa on juurikin kohtalaisen hillitty värimaailma, mutta kiva, värikäs yksityiskohta, joka herättää huomion ja tuo väriä! Kesäisessä ulkoasussa ihania huomionherättäjiä ovat mm. keltainen, sekä vihreä, joulun alla taas punainen, vaalean sininen ja sellainen jouluinen vihreä! Ulkoasullisesti paras blogi mielestäni on upea ja ihana Puoliverinen prinssi.

Jos ulkoasu ei ole kääntänyt minua pois, vilkaisen usein tahtomattanikin lukijalistaa. Tämä ei ole itselläni merkitsevä kriteeri, sillä seuraan monia hyviä blogeja, joilla on ihan liian vähän lukijoita! Tämä kuitenkin kertoo jo vähän siitä, mitä on tulossa, sillä usein se menee niin, että niillä oikeasti hyvillä blogeilla on selkeästi isompi lukijalista, kuin taas suoraansanottuna vähän laaduttomimmilla. Mutta, niinkuin jo sanottu, poikkeuksia löytyy ja paljonkin!

Usein heti uuteen blogiin tutustuessa en ala lukemaan vanhoja postauksia kunnolla läpi, mutta kuvien laadun, määrän, sekä tekstin yleisvaikutelman tarkistan aina. Totta kai nämä ovat asioita, jotka pistävät heti ensimmäisenä silmään tekstiä silmäillessä! Tekstin täytyy ehdottomasti olla yleiskieltä, ellei sitten kyseessä ole erikoistapaus, jossa käytetään puhekieltä (itse usein käytän esim. Wonyn kommenteissa, joskus omissanikin puhekieltä, jos niiden on tarkoitus olla hauskoja). Oikeinkirjoituksen täytyy olla hyvää, sekä tekstin sujuvaa ja miellyttävää lukea, mutta yksi asia johon kiinnitän huomiota on se, että mielestäni tekstin kirjoittajan persoonan täytyy paistaa läpi rivien väleistä. Tekstin täytyy olla persoonallista, omalaatuista, sellaista että se erottuu kymmenien muiden blogien joukosta. Kuka tahansa osaa kirjoittaa hyvin menneestä ratsastustunnista, mutta yllättävän harva osaa tuoda siihen sitä tunnetta, iloa, koomisuutta, tai riemua jota minä etsin. Se on loppupeleissä se asia, johon minä silmäni isken, johon minä koukutun ja rakastun. Se voi lopulta olla jopa se asia, joka mahdollisesti tekee blogista minun suosikkini. Persoona ja taito kirjoittaa, vangita lukija tekstin sisälle, tässä mestari on Janita Pennin pyörittäjä-blogista.

Mainitsinkin jo aikaisemmin kuvat, joilla on myös hyvin suuri merkitys mielipiteessäni. Itseäni eivät haittaa hyvälaatuiset kännykkäkuvat postauksissa aina välillä, mutta eniten rakastan laadukkaita, panostettuja kuvia, joista loistavia esimerkkejä ovat mm. JILLAN BLOGIN kuvat - ai että, voisin katsella niitä loputtomiin! Heilahtaneet, epätarkat, tai muuten suttuiset kuvat saavat minut sulkemaan välilehden heti, niitä minä en rehellisesti sanottuna jaksa katsella. Kuvia täytyy myös olla juuri sopiva määrä, ei liian vähää, muttei yhtään liikaa, ellei kyseessä sitten ole selkeästi kuvapainotteinen postaus! Jos teksti on tarpeeksi kuvaavaa, ei kuvia välttämättä edes tarvita niin paljoa, vaikka ovathan ne tietty ihana lisä postaukseen!

Myös postaustahdilla on minulle väliä: Minä en ihan totta jaksa lukea blogia, jonne postauksia satelee jokaisena päivänä läpi viikon, tai edes jokatoisena päivänä, arvostan enemmänkin sitä, että tulee oikeasti laadukkaita postauksia vaikka sitten vähän harvemmin. Minusta kerran/kaksi kertaa viikkoon on hyvä postaustahti, tietysti jokaisessa blogissa on hiljaisempia ja aktiivisempia jaksoja. Jos postauksia ei ole kuitenkaan ilmestynyt yli kuukauteen, harkitsen useampaan kertaan ennen kuin painan Liity lukijaksi-nappia.

Viimeisenä voisin vielä mainita seikan, joka on melko ilmiselvä, mutta josta on silti hyvä kirjoittaa: Blogin "teema". Sillä uskokaa tai älkää, minä harvoin jaksan lukea aivan täysiä hevosblogeja. Tietysti on monia poikkeuksia, kuten blogi nimeltään Trust is about us, tai vaikkapa Ohjaksissa, mutta usein haluan blogin sisältävän myös jotakin muuta, kuten valokuvausta, tai ihan täyttä lifestyleä. Tälläisestä blogista hyvä esimerkki on kaikkien tuntema Voitto kotiin-blogi. Moni on varmasti huomannut minunkin blogini kohdalla sen faktan, että tämä ei ole täyttä heppatytön unelmaa, vaan mukaan mahtuu kaikkea muuta novelleista valokuviin ja siihen lifestyleen. Minä itse tykkään kirjoittaa niin, mutta pidän myös siitä omassa blogissani, että täällä on jokaiselle jotakin ja minä itse tykkään lukea tämänkaltaista blogia. Jos tämä ei kaikkia muita miellytä, fine. Minua se miellyttää.

Jos nyt loppuun tehdään vielä lyhyt yhteenveto: Minä luen blogeja, joissa on vaihteleva sisältö, hyvä oikeinkirjoitus, ja jonka teksti on erottuvaa ja persoonallista. Blogia, jonka ulkoasu on erottuva, omalaatuinen, siisti ja huomiotaherättävä. Valokuvia saa ja pitää olla, hyvälaatuisia ja sopiva määrä. Sellaista blogia, jonka kirjoittajalla on takanaan tarina, jolla on mielipiteitä, eikä niitä pelätä tuoda esille. Kaikkia ei tosiaan pidä miellyttää, mutta usein ne jotka miellyttävät itseään, miellyttävät myös minua. Tämän olen huomannut.

Saatoit ehkä myös huomata, että tekstin lomaan on ujutettu oman suosikkiblogini. Ovelaa, eikö? ;)

Mitä sinä huomioit uusia blogeja etsiessäsi?
Upposiko tämä postaus liikaa massaan?

Ja tämän haasteen saa sitten toteuttaa ihan kuka vain haluaa, en ala haastamaan ketään.

7 kommenttia:

 1. Tosi hyvin perusteltu ja kerrottu! Oli tässä uusia ja erilaisia asioita kuin muissa vastaavissa postauksissa. Tosi kiva lisä myös nuo blogien linkit tuolla tekstin joukossa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihana kuulla, ettei uponnut aivan täysin massaan! :D

   Poista
 2. Täähän olikin hyvä muistutus sillä minutkin on tähän haastettu jo monta kuukautta sitten! Saa vain nähdä jääkö postauksen teko ihan haaveeksi sillä mulla on sen verran toisistaan eroavia suosikkiblogeja ja näitä valmiiksi tehtyä haasteita luettuani olen sen huomannut että mullahan on ihan samanlaiset asiat mielessä niin kiinnostaakohan ketään enään lukea jo tavallaan luettua postausta :D
  Mutta hei sinähän olitkin saanut tästä todella kivan ja minun mielestäni hyvin massasta erottuvankin. Varsinkin, kun olit ovelasti joukkoon ujuttanut sun lempiblogit! Kiitos muuten suuresti maininnasta <3 Siunkii blogi on miun top lemppareissa ;) Mutta todella kivasti toteutettu postaus kyllä!

  Vielä lisänä mulla onkin ollut mun blogin osalla mielessä, että jos vähän laajentaisin aihealuetta ja alkaisin kertomaan myös enemmän omastakin elämästä! Saa nähdä saanko sitäkään aikaiseksi sillä jotenkin haastavaa kertoa omasta päivästään hevosen päivän sijasta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, itselläkin näitä muistutuspostauksia tähän on tullut vastaan muutama... Itse pohdin muuten ihan tasan noita samoja asioita, mutta päätinpä nyt kuitenkin toteuttaa tämän postauksen, haasteita kun oli tullut jo useampi!
   Tosi hyvä juttu, että postaus oli miellyttävää luettavaa! Ihana muutenkin kuulla, että blogiani on kiva lukea, kiitos siitä! <3

   Rohkeasti lähdet vain kokeilemaan aihepiirin laajentamista, varmasti löytyy lukijoita ihan lifestylellekin! ;)

   Poista
 3. Tätä oli kiva lukea. Saa ehkä jotakin ideoita omankin blogin parantamiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, loistavaa kuulla, että tästä on ollut jotakin hyötyä! :)

   Poista
 4. Oi, ihana, kiitos maininnasta! :) Lämmittää kovasti mieltä kuulla, että blogini miellyttää heppajutuillaan <3
  Hyvin perustelit kyllä kaikki kohdat, ja oli tässäkin postauksessa se oma twistinsä, vaikka samat asiathan sitä yleensä ihmisten mielen päällä liikkuu blogeja selatessa- kyllä minä tykkäsin tämän lukea ja oli mielenkiintoinen teksti! :) Pointsit toteutuksesta, tykkäsin kun pistit noita esimerkkejä tosiaan mukaan tekstiin, toivat mukavan mausteen! :)

  VastaaPoista