Muut sivut

tiistai 4. heinäkuuta 2017

Parhaat bloggaajat on niitä, jotka pistävät blogikulttuurin uusiksi

Julkaisin hetki sitten blogissa postauksen siitä, mikä saa minut lukemaan tiettyä blogia. Tuo haaste on liikkunut blogimaailmassa jo pidemmän aikaa, eikä siitä minunkaan kirjoittamana tullut niin kovinkaan massasta poikkeava. En ole varma liittyykö tämän postauksen aihe millään tavalla tuohon haasteeseen, mutta äsken seurasin taas keskustelua, joka herätti minut ajattelemaan tätä asiaa. Hetken pohdittuani päätinkin avata koneen ja kirjoittaa kokonaisen postauksen tavallaan jatkona HAASTEELLE, liittyen siihen kuinka blogimaailma on nykyään turtunut kaavoihin ja lokeroihin - ainakin minun mielestäni.


Minä kuulun erääseen ryhmään WhatsApp'issa, ryhmään johon kuuluu lisäkseni reilut sata muuta hevosbloggaajaa ympäri Suomea. Bloggaajia on eri ikäisiä, heillä on eri mielipiteet, jokaisella on eri kokoinen blogi. Tässä ryhmässä olen kuitenkin monesti saanut apua blogini kanssa, oli kyse sitten ulkoasusta, tai postausideasta. Voitte jo varmasti päätellä, että tämä postaus on lähtöisin sieltä, vaikkei periaatteessa kukaan tätä ajatusta minulle antanut. Olen nimittäin harmittavan usein törmännyt ryhmässä muutamaan eri lauseeseen: "En kyllä tiiä, sopiiko tää hevosblogiin", "Tää ei kuulu ehkä ihan blogimaailmaan", "Nää käy enemmän tubekulttuuriin", "En oo ennen nähny blogissa tollasta". Joskus olen jopa kuullut ihmisten pohtivan: "Mä haluisin kirjottaa tälläsen postauksen, mut en voi kun se ei liity hevosiin", tai "En mä viitti tehä niin, kun kukaan muu ei oo tehny". Tässä kohtaa suuni loksahtaa auki ja syöksyn kohti syvintä psykoosia: Onko blogimaailma todella kangistunut näin kaavoihinsa?

Yhden tietyn bloggaajan on aivan käsittämättömän vaikeaa erottua joukosta ja saada blogillensa näkyvyyttä. Jotta siinä voisi onnistua, täytyy tehdä jotain rohkeaa ja erottua siitä massasta. Täytyy siis tehdä jotain, mitä kukaan ei ole ennen tehnyt. En osaa edes heittää arviota, kuinka monta hevosblogia Suomesta löytyy - varmasti yli tuhat, ottaen huomioon että tähän meidän ryhmäänkin kuuluu jo sata. Silti suosittuja hevosblogeja on niin pieni määrä, että ne voi helposti laskea yhden käden sormilla. Mitä nämä bloggaajat tekivät, jotta heidän blogeistaan tuli Suomen suosituimpia hevosblogeja?


Noh. Tiia kuvasi My Dayn. Jilla kirjoitti hevosblogia, jonne otti kuvia sunnuntaibrunssilta. Aada teki ääniraidallisen valmennusvideon. Kaktu kaulanaruili. Pinja ei kirjoittanut pelkistä hevosista. Kaikki edellämainituista tekivät jotakin, mitä ei ollut ennen tehty. Mitä kukaan muu ei tehnyt. Netistä löytyy lukematon määrä perinteisiä tuntiratsublogeja, joissa ei ole särmää, ei persoonaa. Tämä näkyy taas siinä, ettei ole lukijoitakaan. Paha minun on puhua, ei minunkaan lukijalista ole kolminumeroinen, tiedä sitä tuleeko koskaan olemaan. Mutta minun blogissani on yksi ominaisuus, jonka luen sen vahvuudeksi - kirjoitan asioista, joista haluan kirjoittaa. Ja tässä on se asia, joka minua häiritsee blogimaailmassa tällä hetkellä - tai pitemminkin sen puute.

Seurasin eräänä iltana keskustelua tässä kyseisessä Hevosbloggaajat-ryhmässä: Puheenaiheena oli se, miksi hevosblogiin tungetaan kaikkea ihan muuta materiaalia. Paljon oli ihmisiä tämän puolesta, paljon oli vastaan, mutta muutama kommentti minua ihan tosissani hämmästytti tässä keskustelussa. Eräskin kommentti meni näin: "Sen takia, että me "nykynuoret" ei olla tunnettuja luovuudesta ja sitte ku ei keksi postattavaa lähtee seikkailemaan muihin aiheisiin". Tiedä sitten oliko tämä sarkasmilla kirjoitettu vaiko ei, mutta tämä silti pisti minulle kaikista eniten silmään. Niinkö se meneekin, että hevosblogiin ei voi kirjoittaa muuta materiaalia, koska se tarkoittaa ettei oma luovuus riitä "pysymään aiheessa"? Jossakin kohtaa keskustelu kääntyi siihen, miten kukin lajittelee oman bloginsa: Tämän keskustelun päätteeksi minun blogini ei ollutkaan enää hevosblogi - se oli minilehti!


Palatkaamme takaisin hämmästelyyni: Onko blogikulttuuri kangistunut niin kaavoihinsa, ettei ole enää ok erottua joukosta ja toteuttaa itseään sillä tavalla, kuin haluaa? Olen ennenkin tästä maininnut, mutta minä hyvin harvoin luen blogia, jonne kirjoitetaan pelkkiä hevosjuttuja - minulla ei yksinkertaisesti riitä mielenkiinto. Minä en myöskään aio alkaa rajoittamaan minun tekstiäni, tai minun postausaiheitani sen takia, että minun blogini on leimattu hevosblogiksi. Olkoon sitten vaikka minilehti, mutta minä aion kirjoittaa sellaista materiaalia, mistä minä pidän. Tästäkin olen ennen täällä maininnut, mutta minä luen sen minun blogini vahvuudeksi, että täällä on monenlaista materiaalia: Se tuo tänne lukijoita monesta eri lukijakunnasta. Minä tiedän, että blogiani lukee moni hevosihminen, mutta myös todella moni, jotka eivät ikinä ole koskenutkaan hevosiin. Olen myös saanut kuulla siitä, kuinka moni näistä ei-hevosihmisistä on jollain tasolla kiinnostunut hevosista minun blogini ansiosta, se jos mikä saa hyvälle mielelle. Tykkään inspiroida ihmisiä, lähes yhtä paljon kuin tykkään kiroittaa aiheista, jotka kiinnostavat minua.

Uskoisin, että tämän koko postauksen pointti oli se, että älkää kangistuko kaavaan ja leimatko blogianne liiaksi - siitä ei ole teille kuin haittaa. Kirjoittakaa tasan siitä mistä haluatte kirjoittaa ja mikä tuntuu teistä hyvältä, välittämättä siitä mitä muut jaksavat sanoa. Luokaa jotain uutta, rikkokaa rajoja, pistäkää blogikulttuuri uusiksi. Sillä kuten olen monesti huomannut, ne bloggaajat jotka pistävät sen blogimaailman uusiksi, ovat niitä parhaita.


Aada kiittää ja kuittaa. Ja muuten, kyllä. Täytin postauksen "lifestylekuvilla". Ihan vaan koska mä voin.

31 kommenttia:

 1. Asiaa koko postaus! Blogihan on tarkoitettu juuri sitä varten, että kirjoittaa juuri siitä mistä haluaa. Mielestäni se on parasta, kun kirjoittaa monesta eri aiheesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin! Parasta tekstiä tulee silloin, kun kirjoittaa sitä, mitä haluaa! :D

   Poista
 2. Vau tosi hyvin kirjoitettu postaus ja hyviä pointteja sulla varsinkin noista whatsappryhmän keskusteluista olen täysin samaa mieltä kanssasi! Luin tuota keskustelua, josta kirjoitit niin myöhemmin enkä siis osallistunut siihen, mutta tuo sama minilehti kommentti yllätti aikalailla sinun blogistasi. Blogisi ei kyllä muistuta minilehteä yhtään! Minunkin mielestäni blogisi on juuri sen takia niin hyvä kun tänne tulee muutakin sisältöä kuin hevosjuttuja. En oikein saanut puettua omaa mielipidettäni sanoiksi tähän kommenttiin, mutta toivottavasti ymmärsit ja jatka samaan malliin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, kiitos! Ymmärsin kyllä mielipiteesi, ihana kuulla tällaista palautetta! Motivoi kirjoittamaan tosi hyvin! <3

   Poista
 3. Todella hyvä, asiallinen ja hyvin kirjoitettu postaus! Mielestäni tämä postaus oli täyttä asiaa ja olen näistä kaikista asioista kanssasi aivan samaa mieltä.

  Itsekkin seurailin tätä samaista keskustelua ja mietin vähän, millä perustein tätä sinun blogiasi sanottiin minilehdeksi. Ehkä joidenkin mielestä hevosblogissa ei todellakaan saisi olla mitään muuta kuin ratsastus ja hevosjuttuja. Mutta se on kyllä myös hyvä kysymys, mitenkä pitkälle hevosjutut ovat "sallittuja" hevosblogeissa esim. Jos tekee vaikka novelleita, mitkä liittyvät hevosiin. Lasketaanko se sitten vieläkin hevosblogiksi näiden ylempien henkilöiden mielestä? Ja joo tosiaan, itselläkään ei riittäisi mielenkiinto kovinkaan pitkälle lukea vain pelkkiä ratsastuspäivityksiä jne.

  Mutta siis, mielestäni on hyvä, kun hevosbloggaajat kirjoittavat jotain muutakin, kun vain hevos- ja ratsastusaiheista. Ja on hyvä, että hevosbloggaajat pitää ja toteuttaa blogejansa oman näköisiksi ja sillä tavoin miten itse haluavat, eikä noudata mitään ylellisimpien ihmisten "sääntöjä"!

  elaimetsydammessa.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitän ja kumarran!
   Hyvä pointti sinulla! Itsekin olen miettinyt sitä, mihin se hevosblogin raja vedetään, mikä vielä käy ja mikä sitten ei enää käykkään! Varmasti siihenkin asiaan on monia mielipiteitä, aivan kuten tähänkin.
   Juurikin tuo, ettei noudata sääntöjä on se paras asia! Se tekee blogista persoonallisen, ihan niinkuin sanoit! :D

   Poista
 4. Luin sitä samaa keskustelua ja olen itsekin ihmetellyt miksi kysellään etä "voiko tän laittaa" tai että "kiinnostaisko lukea tästä ja tästä". Bloggaajana pääsee pitkälle jo sillä kun uskaltaa tehdä ja kirjoittaa juuri siitä mistä tykkää! Sitten hieman vanhempana löytää oman juttunsa (sinun esimerkkisi bloggaajasta olivat hyviä!) ja keskittyy enemmän siihen.

  Se on surullinen tosiasia että jos blogi on sillisalaattia eikä keskity juuri mihinkään, on suurin osa lukijoista tuttuja ja lukijakunta pysyy pienenä. Se on ihan okei. Mutta jos blogiaan haluaa viedä kohti tunnettavuutta, menestyvät siellä aika kapea-aiheise blogit. Silloin lukija tietää jo etukäteen että suurin osa postauksista liityy aiheeseen X.

  Keskusteluun palatakseni, sain siitä vähän sellaisen kuvan että sillisalaattibloggaajien pitäisi poistua hevosbloggaajien ryhmästä. Toivottavasti kukaan ei poistunut, sillä kyllä kuka vaan voi pitää itseään hvosbloggaajana, vaikka hevospostaus tulisi blogiin vain kerran kuussa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi!

   Asia on näin, vaikka toisaalta esim. juurikin Jillan ja Tiian blogeissa näkyy välillä melko vaihtelevaakin sisältöä. Totta kai silti on aina perusolettamus siitä, mitä sieltä tulee vastaan!

   Minäkin todella toivon, ettei kukaan poistunut ryhmästä ainakaan tämän takia! Juurikin siitä se oman blogin luokittelu on kiinni, miten sen asian itse näkee!

   Poista
 5. Tässä blogissa parhaita ovat ne mietepostaukset. Oikeasti aivan mahtavaa vaihtelua heppailuun. Ei jaksaisikaan varmaan lukea yksipuolista blogia, jossa aina kerrotaan päivän talliruriinit uusiksi :)

  kertoilua.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, todella ihana kuulla! Tuokin on hyvä pointti, että hyvin nopeasti loppuu todella kapea-aiheisista blogeista materiaali kesken!

   Poista
 6. Tosi hyvä postaus!
  Mun mielestä hevosblogeissa voi ja saa olla muitakin, kuin hevos/ratsastus/kisa/ravipostauksia jne. Vaihtelu virkistää ja sit löytyy kaikkea kaikelle. Itse myös toimin näin. Kirjoitan mistä tykkään ja mitä haluan. Välillä hevosaiheisia ja välillä jotain ohan muuta, mikä ei liity hevosiin, silti blogi voi olla hevosblogi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3
   Just noin! Sinunkin blogia on tosi kiva lukea vaihtelevan sisällön takia!

   Poista
 7. Hyvä postaus! Tämä on ihan totta, että sitä miettii kahteen kertaan, ennen kuin kokeilee blogissaan jotain uutta- oli se sitten postausidea tai vaikka uudenlainen ulkoasu. Ymmärrän kolikon molemmat puolet, mutta rohkaisisin myös itse ihmisiä kokeilemaan rohkeasti niitä uusia omia ideoitaan, koska ne on sitä ominta itseä, kun sen postauksen tai minkä hyvänsä ihan itse keksii ja omalla tavallaan toteuttaa! :)
  Jostain syystä en itse erityisemmin pidä noista ihan suurimmista blogeista, ehkä osassa on vähän turhat suuret kuviot, sillä tykkään lukea asioista, joihin voin samaistua. Toisaalta tykkään myös lukea ihan uusista ja tuntemattomista asioista, kuten vaikka ravimaailman menosta tai ulkomaiden hevostoiminnasta, joten tiedä sitten, miksi pidän enemmän näistä "pienistä suurista blogeista" :) Jokin niissä viehättää!
  Tästä saikin nyt inspiraatiota keksiä jotain uutta omaankin blogiin, kiitos kun kirjoitit aiheesta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tämä oli myös hyvä kommentti, sai ajatella juurikin tuota kolikon toistakin puolta! Itse en niin paljoa lue noita isoja hevosblogeja, mutta kyllä niidenkin sisältöä tulee välillä vilkuiltua - Itseasiassa Jillan blogin jopa vähän enemmän! :D
   Mutta ihana kuulla, jos sait tästä jotakin inspiraatiota omiin kirjoituksiin, innolla odottelen! ;)

   Poista
 8. Ensinnäkin pakko sanoa, ompas kiva ulkoasu täällä! Toisekseen, tää oli todella, todella mahtava postaus! Tää aihe oli kyllä mielenkiintoinen! Täytyy myöntää, etten ole edes ikinä ajatellut tätä asiaa. Oma blogini on esimerkiksi aina ollut hevos/lifestyleblogi, joten olen saattanut kirjoittaa sinne mitä vain. Toisia tämä kyllä ärsytti jossain vaiheessa, mutta nykyään tällaisia kommentteja ei enää tule. Olen täysin samaa mieltä kuin sinä, että jokainen saa kirjoittaa omaan blogiinsa ihan mistä itse haluaa. Jos joku haluaa kirjoittaa hevosblogiinsa lifestyleaiheisen postauksen niin minusta se olisi jopa kivaa vaihtelua! Ne jatkuvat ratsastustuntipostaukset käyvät lukijoillekin tylsäksi, tai ainakin itse koen näin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos, ja kiitos! Luen itseasiassa sinunkin blogia aina tosi mielelläni, muuttuva sisältö pitää mielenkiinnon yllä postauksesta toiseen! Uskon ihan samalla tavalla, että pelkät tuntipostaukset olisivat melkoista pakkopullaa lukea! :D Mutta hyvä, ettet välittänyt muiden negatiivisista mielipiteistä, vaan jatkoit menemään! :D

   Poista
 9. siis nyt on pakko sanoa että ihan mieletön postaus! Ihan jokaikisen joka bloggaa tulisi lukea tämä, sillä juuri täydellisesti olet kertonut kaiken. Ihan suu pyöreänä luin sillä itse olen samaa mieltä asiasta että kunhan on oma itsensä ja tekee miten itse parhaaksi näkee nii hyvä tulee. Ja itse esim. kirjoitan päiväkirja tyylisesti ja se on mulle mieluisin vaihtoehto ja pidän siitä, sillä jokaisellä on se oma juttu. Mutta ihan mieletömmän hyvä ja asiallinen postaus! jään ehdottomasti lukiaksi <3!

  https://herrasmieshepat.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi vitsit, ihana kommentti! Tämä ihan totta piristi päivää kunnolla, aivan uskomatonta kuulla, että osuin aiheeseen näinkin vahvasti! Kiitos! <3

   Poista
 10. Olipas hyvä postaus! Oon ihan samaa mieltä, ei pidä kangistua kaavoihin, vaan pitää kirjoittaa just siitä, mikä hyvältä tuntuu. Se näkyy ainakin omassa blogissani, sieltä löytyy postauksia aina hevosista vuohiin, kissoihin, koiriin, kanoihin ja silloin tällöin matkailuun liittyen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitän! Just niin! Sun blogissa on tosi hyvää ja vaihtelevaa sisältöä, kiva lukea! :)

   Poista
  2. Oikeaa asiaa! Itsekin luin noita Whatsapp ryhmän keskusteluja ja samaa mietin. Todella hyvä postaus!

   Poista
 11. Joo, munkin blogi siellä lueteltiin lehtiseksi tms, ei hevosblogiksi. Itse kuitenkin tuotan juuri sellaista sisältöä, kun itse haluan. Ja tämä postaus oli hyvä osoitus siitä, että blogin ei tarvitse tuottaa aina sitä samaa sisäältöä.
  Sun ulkoasu on muuten tosi kiva!

  VastaaPoista
 12. Täyttä asiaa! Itse ratsastuskoululaisena kirjoitan omaan blogiini kaikkea mahdollista, sitä mikä itsestä tuntuu hyvältä. Mulla on nytkin luonnoksissa postaus odottelemassa ja sekin on kaukana hevosaiheesta. Jos jotakuta ei kiinnosta kirjoittamani postaukset niin tietokoneen näytön oikeassa reunassa on se punainen rasti ja puhelimessa kotisivunäppäin. En pakota ketään lukemaan ja se on toiminut tähänkin asti vallan mainiosti.

  Näitä lisää! Tykkään :)

  VastaaPoista
 13. Hienosti kirjoitettu! Kyllä nettiin mahtuu erikoisempiakin blogeja jotka löytävät varmasti oman lukijakuntansa - toivottavasti kukaan ei jätä toteuttamatta omaa ideaansa vain siksi, ettei niin ole aikaisemmin tehty!

  VastaaPoista
 14. Hyvin kirjotettu postaus ja täyttä asiaa! Ei blogin tarvitse kangistua yhteen kaavaan, vaikka pääosa sen sisällöstä koskisikin vaan yhtä aihealuetta. Blogi voi olla kantajansa näköinen, ja sunkin blogi voi olla hevospainotteinen maustettuna ihan sulla omana ittenäsi. Blogista tulee paljon mielenkiintosempi, jos uskaltaa vähän astua yli rajojen ja kirjottaa niistä asioista, jotka on itselle mieluisia kirjoittaa. Se välittyy lukijallekin :) Mä oon ite miettinyt vähän samoja juttuja, kun oon kirjoittainut mun blogia aika matkailupainotteisena, sillä matkustan paljon ja asun ulkomailla. Mulle todella tärkeä asia on ekologisuus, ja haluaisin tuoda sitä esiin blogissa nyt myös enemmän, kun kuitenkin päivittäin koitan valita vegaanisia ja ekologisia vaihtoehtoja. En vaan yhtään tiedä, miten yhtäkkiä alan puhumaan tollasesta asiasta kaikkien niiden reissupostausten keskellä :D Mutta kyllä mä jonkun keinon löydän alkaa siirtymään myös tohon elämän osa-alueeseeni blogin puolella, siinähän sitä just venyttää oman bloginsakin rajoja laajemmaksi. :)

  Huh tulipa kilometrikommentti! Mut hyvä postaus! :D

  https://laura-linnea.blogspot.se/

  VastaaPoista
 15. Jillan blogista löysin tämän tekstin. Tosi hyviä pointteja :)!

  VastaaPoista